2019. ápr 17.

Turbán vagy tűzoltó?

írta: Martensmesék
Turbán vagy tűzoltó?

turban-vagy-tuzolto-3.jpeg

A tuzoltosag.info-n tegnap megjelent egy cikk egy videóval, ami a hétfő esti tragédiát örökíti meg. A videó az rtve.es híroldal felvétele, több olvasó elküldte a szerkesztőségbe. A hozzászólók szerint a felvételen egy fehér turbános, valószínűleg muszlim öltözéket viselő férfi látható, a mentési munkálatok miatt lezárt területen.

A tuzoltosag.info vette a fáradságot, és nem elégedve meg a homályos felvétellel, keresett egy jobb minőségűt. Amin mi látszik? EGY FÉRFI, AKI A PÁRIZSI TŰLOLTÓSÁG EGYENRUHÁJÁT VISELI. A cikkből kiderül, hogy a ruháján lévő felirat szerint ő irányítja a mentési folyamatokat.

Ez pontosan az a jelenség, amiről a 2018-as választások után írtam: agymosás, népbutítás és gyűlölet-kampány. Én nem akarom senki józan ítélőképességét kétségbe vonni, sem a látási funkcióit megkérdőjelezni, de épeszű ember még az elmosódott, amatőr felvételen szereplő embert sem láthatta turbánosnak.turban-vagy-tuzolto.png

Szerintem ebből maximum annyit lehet megállapítani, hogy egy fehér sapkát (?) viselő ember (nem látszik, hogy nő e vagy férfi), sétál, vagy inkább sietős léptekkel áthalad a lezárt területen. Aki ezt turbános alaknak nézte, annak szeretettel ajánlom a google.com-ot, vagy Aladdin mesét, meg lehet nézni, hogy mit nevezünk turbánnak, mik a jellemző külső adottságai ennek a fejfedőnek. A „vélhetően muszlim öltözék” pedig sokkal lazább, bővebb fazon, mint ami ezen a videón látható – és ez csak az elmosódott verzió.

Az éles felvételen egy férfi látható: a tűzoltóság „láthatósági sárga” egyenruhájában, króm színű sisakkal – így biztosítható ugyanis a legjobban, hogy a tűzoltók füstben, sötétben is minél könnyebben észrevegyék, lássák társukat. Egy férfi, akinek az a hatalmas felelősség van a vállán, hogy minél hamarabb, minél kisebb kárt okozva magával az oltással az épület értékeiben, megmentse a lángokban álló Notre-Dame-ot. Amíg a kormánypárti, migránsozó, megvezetett, megfélemlített népek hangulatot keltenek a videó alatt, ő próbálja minden tudása szerint a legjobb munkát végezni, akkora feszültséggel, teherrel vállán, amiről az ilyen kommentelőknek valószínűleg távolról sincs fogalma. Rengeteg mindent kell mérlegelnie, ráadásul percek, másodpercek alatt.turban-vagy-tuzolto-2.png

És mialatt ő legjobb tudását összeszedve igyekszik menteni, ami menthető, addig mi, magyarok (?) turbános fickókat keresgetünk a tragikus felvételeken, mert a Notre-Dame „a kereszténység szimbóluma Franciaországban” és ez „elég furcsa véletlen, így húsvét előtt”…

A szándékosság keresése önmagában kicsit magyar mentalitás, szerintem. Nyilván az én fejemben is megfordult, hogy nem feltétlenül baleset a hétfő esti tragédia. De amennyiben tényleg nem az, semmi köze nincs a húsvéthoz vagy a kereszténységhez, csak az Eiffel-tornyot kissé nehezebb lett volna felgyújtani, és Notre-Dame a felújítási munkálatok miatt egyébként is kiszolgáltatott helyzetben volt.

És igen, ezt hozta 2018, a kormány, a gyűlölet-kampány. Egy rakás buta, tudatlan, rettegő embert, aki úgy feltételez (és ad hangot a véleményének) terror-cselekményt, egy, az illetékes hatóságok által balesetként kezelt történésben, hogy fel sem ismer egy turbánt, vagy a hagyományos muszlim öltözéket. Aki annyit fog fel a hírekből, hogy minden rossz, ami napjainkban a világban történik, a bevándorlók miatt van. Magukról az emberekről, akik ebben az országban távolról sincsenek személyként emlegetve, körülbelül ennyit tudnak: turbán.

A migránsok miatt van munkanélküliség, biztos miattuk nem szülünk, miattuk sz.r az oktatás is – mi lesz a következő, a földrengések is a bevándorlók terrorista merénylete lesz majd Európa ellen?

 

Nyitókép: illusztráció, forrása: pexels.com

Szólj hozzá

videó tűz tragédia tűzoltóság Notre-Dame martensmesék